Voorkom persoonlijke en maatschappelijke kapitaalvernietiging!

kapitaalvernietigingVeel ondernemers laten soms helaas veel geld liggen. Dit wanneer zij te laat beginnen met het overdragen van hun onderneming. Bedrijfsoverdracht is een uitdagend proces. En dat vergt vaak veel tijd, inspiratie en transpiratie. Een complex van menselijke, persoonlijke, familiale, juridische, fiscale en financiële aspecten speelt daarin een bepalende rol. Bedrijfsoverdracht wordt een probleem als u dit niet voorziet. Als u niet tijdig de juiste acties in gang zet. Door tijdig uit de startblokken te gaan voorkomt u onverwachte problemen en knellende situaties.

Veel sterke ondernemingen houden op met te bestaan na het pensioen van de ondernemer. Er wordt geen opvolger gevonden. De onderneming wordt geliquideerd.  De overdracht mislukt. Vaak omdat de ondernemer niet tijdig aan aan de slag ging met opvolging of overname. Met een goede voorbereiding waarborgt u de basis voor verdere groei en ontwikkeling uw onderneming na de overdracht. Zo kunnen de vruchten van uw inspanningen blijvend worden geplukt.

Een bedrijf overdragen is vooral ook emotie. Dus: afscheid nemen van iets wat na lange jaren hard werken werd opgebouwd. De tocht van het ‘centrum’ als spin in het web naar ‘de schil’ als opmaat van een exit doet pijn. Maar onder juiste omstandigheden: vooral ook een met trots en genoegdoening. Bouw aan de omstandigheden zodat u met positieve gevoelens kunt terugkijken. Niet alleen over de formele aspecten zoals financiële, juridische en fiscale gevolgen. Maar vooral ook over uw eigen rol en positie. Nu en in de toekomst.


©BBO&F