Peter Schuitmaker

Beroepsprofiel

Ir. Peter Schuitmaker MBA RAB houdt zich professioneel bezig met bedrijfsoverdracht en bedrijfsfinanciering.

Hij is Register Adviseur Bedrijfsopvolging en ingeschreven in het RAB register.

Daarnaast is hij Gecertificeerd lid van de landelijke Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht BOBB. Ook is Peter lid van de Dutch Corporate Finance Association DCFA, een landelijke vereniging voor financiële professionals.

Tevens is Peter Schuitmaker initiatiefnemer van twee kennisplatforms voor vraagstukken over bedrijfsoverdracht (www.verkoop-bedrijf.nl) en bedrijfsfinanciering (www.financiering-bedrijf.nl). Het doel is om MKB ondernemers die zich oriënteren op bedrijfsoverdracht of bedrijfsfinanciering te informeren over de grote diversiteit aan specifieke aspecten die er spelen. Juist om deze ervaring met MKB ondernemers te delen zodat zij de successen kunnen boeken die hun voor ogen staan.

Daarnaast is hij ook internationaal actief met een Engelstalig kennisplatform over bedrijfswaardering: zie: www.value-enterprise.com.

BBO&F

Peter Schuitmaker startte in november 1999 het eigen adviesbedrijf BBO&F in Breda. Inmiddels werden een groot aantal bedrijven met succes geholpen bij bedrijfsoverdracht en bedrijfsfinanciering.

Ministerie van Economische Zaken

In de periode juli 2008 tot en met september 2010 werkte Peter Schuitmaker tevens op detacheringsbasis bij Ministerie van Economische Zaken (Agentschap NL, voorheen SenterNovem) bij de uitvoering van krediet- en garantieregelingen.

Docent Bedrijfseconomie Avans Breda

Peter Schuitmaker was voorjaar 2013 parttime docent Bedrijfseconomie aan de Academie voor Algemeen en Financieel Management van de Avans Hogeschool in Breda. Hij verzorgde colleges en studie- en projectbegeleiding Bedrijfsoverdracht MKB voor duaal- en voltijdstudenten MER (Management Economie en Recht).

Lezingen en Cursussen

Peter Schuitmaker geeft ook regelmatig lezingen en workshops over onderwerpen als bedrijfswaardering, bedrijfsoverdracht en bedrijfsfinanciering. Het kan hierbij gaan om het geven van algemene informatie, het behandelen van nieuwe ontwikkelingen. Of ook gericht op meer specifieke kennisoverdracht. In het laatste geval worden met de opdrachtgever leerdoelen vastgesteld en wordt kennis overgedragen aan de hand van theorie, praktijkvoorbeelden en casussen.

Crowdfunding

Crowdfunding is een uitstekend alternatief voor bedrijfsfinanciering van groei en ontwikkeling van ondernemingen. Peter Schuitmaker is financieringsintermediair voor geldvoorelkaar.nl. Tevens is hij Certified Crowdfunding Advisor voor het crowdfundingplatform Kapitaal Op Maat. Als intermediair heeft hij zo goede contacten om haalbare financieringstrajecten tot een snelle en verantwoorde invulling te brengen.

Qredits Bedrijvencoach Microfinanciering

Voor Qredits treedt Peter Schuitmaker op als bedrijvencoach. Zo helpt hij MKB ondernemers met microfinanciering op weg naar zakelijk succes.

Schrijver

Daarnaast schrijft hij leermodules voor accountants in opdracht van E-Wise en de PE-Academy (Utrecht). Hierbij behandelt hij bedrijfskundige onderwerpen zoals: strategisch management, management van productportfolio’s, positieverbetering in de waardeketen, concurrentie strategieën. Maar ook leermodules over de financiering van MKB bedrijven met bancair en risicodragend vermogen, de waardering van ondernemingen, fiscaliteit bij bedrijfsoverdracht, zowel voor de inkomstenbelasting (IB) ondernemer als de directeur grootaandeelhouder (DGA).

Peter Schuitmaker publiceert ook regelmatig artikelen in vakbladen, ondermeer het blad De Accountant van de NBA Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants. Maar ook verschijnen artikelen op platforms als treasury.nl en treasuryxl.nl.

In juni 2016 verscheen zijn boek “Mijn bedrijf verkopen? Wat komt er dan op uw pad?” voor MKB ondernemers die oriënteren op bedrijfsoverdracht. In november 2016 schreef hij zijn boek “Een bedrijf overnemen? Keuzes maken en stappen zetten!”, voor aspirant-kopers van een bestaande onderneming. Eerder verscheen ook zijn boek Werken aan Waardestuwers.

Studies

Hij volgde eerder studies Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en bedrijfskunde aan de Graduate Business School Strathclyde University, Glasgow (UK).

Peter Schuitmaker Prive

Peter Schuitmaker heeft een aantal hobby’s. Een daarvan is koken voor grotere gezelschappen. Maar ook zeezeilen is zijn grote passie. Vele jaren zeilde hij met zijn eigen zeilboot Daan Douwe langs Franse en Engelse kusten. Of als opstapper op andere schepen om deze weg te brengen naar verre bestemmingen, zoals de Bavaria 37 Robin naar Karlskrona (Zweden). Daarnaast vaart hij mee als vrijwilliger op de Eendracht, een driemastschoener.

©BBO&F