Ondernemerschap?

ondernemer managerOndernemer of Manager

Op zoek naar een onderneming voor bedrijfsovername? Veel managers dromen soms van een eigen bedrijf. Of beter nog: om een onderneming te kopen. De vrijheid en onafhankelijkheid van zelfstandig ondernemerschap lonkt. En biedt zo ook enorme kansen en mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Maar: bent u een echte ondernemer?

Persoonlijke kwaliteiten

Zekere kennis, ervaring en kwaliteiten zijn onmisbaar om van uw bedrijf een succes te maken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld kennis van de markt, de concurrenten, de brancheontwikkelingen, het primaire proces, de producten en financiële kennis om de onderneming te sturen. Maar ook ervaring om mensen aan te sturen, om met leveranciers en afnemers de juiste afspraken te maken. Maar ook de ervaring met het plannen, budgetteren, controleren en evalueren van bedrijfsprocessen en financiële prestaties. Een goede bagage die door kennis en ervaring kan worden opgebouwd.

Ondernemerschap

Succesvol ondernemerschap vraag iets extra’s. Ondernemer zijn vraagt ook bepaalde persoonskenmerken en motivaties. Voldoende kennis, ervaring en inzicht behoren tot de persoonlijke bagage. Het vermogen om hoofd- en bijzaken te scheiden is goed ontwikkeld. En een probleem analyseren en tot de essentie brengen zijn ontwikkelde capaciteiten. Ondernemers zijn ook sterk op mensen gericht. Zoeken gemakkelijk contact en maken een eerlijke open en transparante indruk.

Dapperheid en durf

Maar succesvol ondernemerschap vraagt meer. Ondernemers zijn doorzetters. En in het MKB segment vooral sterke doeners met een mindere oriëntatie op denken. De blik is vooral extern gericht: op de markten en de klanten. Een ondernemer denkt vooral in kansen en sterkten. Zwakten en bedreigingen wegen minder mee in het handelen.

Ondernemers zijn ook bereid ook risico te nemen. En voor 100% verantwoording te dragen. Dapperheid en durf is hun kenmerk. Maar ook openstaan voor nieuwe ideeën en kansen. En creativiteit benutten. Schakelen en initiatief nemen.

Hebt u het in u om succesvol ondernemer te zijn? Doe de (gratis) Bedrijfsovername Ondernemerschapstest MKB.


©BBO&F