CURSUS Kennismaken met de DCF methode?

De Discounted Cashflowmethode  (DCF) is een methode om de economische waarde van een object te bepalen. Toekomstige kasstromen worden op een of andere manier contant gemaakt naar het moment van waarderen. Dit is echter geen nieuwe wetenschap. Want de DCF benadering van waardering wordt in zijn basisvorm al vele eeuwen toegepast.

De DCF methode vindt toepassing voor het waarderen van projecten, beleggingsobjecten, ondernemingen, enzovoorts. Dat er een verschil bestaat tussen boekwaarde en economische waarde lijkt evident. Boekwaarde is het resultaat van een boekhoudkundig proces: investering minus afschrijvingen. Of voor de boekwaarde van aandelen: de kapitaalstortingen plus winstinhoudingen minus winstuitdelingen. Maar de economische waarde steunt op kasstromen en de tijdswaarde van geld.

Als voorbeeld de investering in een productieautomaat. De investering is 100. Gedurende 5 jaar wordt 25 bespaard. De productieautomaat wordt na 5 jaar afgestoten. Deze heeft dan een restwaarde van 20. Het geëist rendement door de vermogensverschaffers op de investering is 8%. De economische waarde laat zich dan eenvoudig berekenen: deze is dan 126. Dus 26% meer dan de boekhoudkundige waarde (of: boekwaarde).

Als dat object een beleggingsobject of een investeringsobject is, zijn de waarschijnlijkheid en omvang van toekomstige kasstromen relatief eenvoudig te bepalen. Zo’n investering en de daarmee samenhangende financiële gevolgen, zoals onderhoudskosten en besparingen, laten zich makkelijk begroten.

Maar wanneer dat object een bedrijf is wordt dat al snel beduidend lastiger. Dat komt vanwege de relatief grote onzekerheid over het ontstaan van vrije kasstromen. De onderneming is onderdeel van een waardeketen en opereert daarnaast in een dynamische marktomgeving. Ketenpartners, concurrenten en afnemers bewegen continu. Het waarderingsproces van MKB ondernemingen is daarom eerder een bedrijfskundige dan een rekentechnische uitdaging. Helaas blijkt het uitvoeren van een goed onderbouwde en juist uitgevoerde DCF waardebepaling een lastige klus.

De DCF waardering van bedrijven is dus een lastige, soms vrijwel onmogelijke opgave. Dat is vervelend. Want bedrijfswaardering is een veel voorkomend onderwerp in de adviespraktijk van accountants, bedrijfsovername-specialisten en bedrijfsadviseurs. Bij bedrijfsoverdracht, uitkoop van een aandeelhouder, management buyout, bedrijfsopvolging binnen de familie of boedelscheiding doet zich het vraagstuk voor van een goed onderbouwde bedrijfswaardering. Want de financiële belangen zijn groot!

Kennis van de meest gebruikelijke DCF waarderingsmethoden helpt bij het oplossen van waarderingsvraagstukken. Het gaat hierbij om de basisprincipes en economische waarde. Maar ook begrippen als planperiode en restperiode, vermogenskostenvoeten, de WACC en Adjusted Present Value methode, goodwill, activa versus aandelentransactie en de waarde van de IB onderneming.

In samenwerking met Bedrijfsopvolging.nl organiseert BBO&F een cursus Kennismaking Discounted Cashflow methode DCF voor bedrijfswaardering. De cursus is bedoeld voor MKB accountants, administratiekantoren en overige financiële dienstverleners.

Boek Discounted Cashflow methodeDe cursus is aan de hand van het boek Discounted Cashflow methode. Dit boek wordt u voorafgaande – als onderdeel van de cursus – toegezonden. Tijdens de cursus wordt een concrete casus van een MKB onderneming behandeld. Zo maakt u vlot en concreet kennis met de achtergronden en uitgangspunten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Basisprincipes en economische waarde
  • Planperiode en restperiode
  • Vermogenskostenvoeten
  • WACC methode
  • Adjusted Present Value methode
  • Goodwill
  • Activa versus aandelentransactie
  • Waarde IB onderneming
  • Fiscale positie

Tijdens de cursus wordt nadruk gelegd op de zelfwerkzaamheid en de groepssamenwerking van de deelnemers bij de aanpak van een casus.

Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 10.

De cursus duurt van 18:30 – 22:00

Prijs: € 299 (ex. btw).

Datum/Tijd

Datum: maandag 27 mei 2019
Tijd: 18:30 – 22:00

Locatie
UTRECHT

Inschrijven? Klik HIER.