Bedrijfsbeëindiging als startpunt

bedrijfsbeeindigingIn Activa nummer 4 2016 van de NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) verscheen het artikel Bedrijfsbeëindiging als startpunt. Fijn dat ik hier een bijdrage mocht leveren.

De strekking van het artikel is dat bedrijfsbeëindiging blijkbaar niet zo eenvoudig is. Helaas al te vaak door gebrek aan bedrijfsopvolging een pijnlijke ervaring. De financiële schade is dat de ondernemer door de bedrijfsbeëindiging enkel de liquidatiewaarde realiseert. Deze is natuurlijk veel lager dan de going-concern waarde: de waarde economisch verkeer.

Maar de pijn blijkt vaak niet alleen financieel. Ook in het sociale netwerk wordt de bedrijfsbeëindiging gezien als een persoonlijk falen: de ondernemers is kennelijk niet succesvol geweest.

Bedrijfsbeëindiging zonder bedrijfsovername is jammer en vaak onnodig. In het artikel staan diverse aandachtspunten en tips. Naar ik hoop zal dit de leden van de NOAB kunnen helpen om bedrijfsbeëindiging te voorkomen. Zodat door bedrijfsopvolging de bedrijfsbeëindiging een startpunt wordt!

NOAB is dé branchevereniging voor kantoren die actief zijn in de administratieve en fiscale dienstverlening en zich richten op MKB-ondernemers.